Logonuzu tasarlamaya başlayın

WordPress web sitelerinde dijital erişilebilirlik

Yayınlandı: 07/11/2018

WCAG ve ADA


Erişilebilirlik Nedir?


Bir web sitesi oluşturulduğunda ve kullanıma açıldığında, herkes onu kullanabilmelidir. Bununla birlikte, özel ihtiyaçları olan bir grup kullanıcıyla ilgili bir soru var - web sitenizi engelli kişilerin gereksinimleriyle nasıl uyumlu hale getireceğiniz.


Bu soruya yanıt olarak, devlet ve sivil toplum kuruluşları, engelli insanların sorunlarına yönelik yönergeler ve kriterler içeren bir uygulama geliştirmiştir. Bu uygulama erişilebilirlik olarak bilinmektedir.


Erişilebilirlik, özel ihtiyaçları olan kişilerin belirli bir web sayfasının içeriğine ne ölçüde erişebileceğini belirleyen bir niteliktir. Engelli kişiler (örneğin, kör, sağır ve zihinsel engelli kişiler) web sitesini diğer kullanıcılarla aynı şekilde kullanabilmelidir.


Kullanılabilirlik, belirli işlevlerin eklenmesini, mevcut işlevlerin değiştirilmesini ve engellerin kaldırılmasını içerir. Sesi işaret diline çevrilmiş bir videonun sunumu, işitme engelli kişilerin videonun içeriğini anlamasına yardımcı olur. Benzer şekilde, Braille karakterleri olan bir nesne, görme engelli kullanıcıların daha bağımsız hareket etmesini sağlar. Web sitesini erişilebilir hale getirmek karmaşık bir iştir ve erişilebilir bir site oluşturmak çok zaman alır.

Web Siteleri Neden Erişilebilir Olmalıdır 


Maksimum sayıda çevrimiçi kullanıcı elde etmek her web sitesi sahibinin veya programcısının hedefidir. İyi bir internet trafiğini etkileyen önemli bir faktör, mevcut web sitelerinin mevcudiyetidir. Bununla birlikte, birçok kişi tarafından sık sık ziyaret edilmesinin yanı sıra, mevcut sitelerin başka önemli avantajları da olacaktır. Bu avantajlar arasında e-ticaret, belirli kurallara uygunluk ve kör ve sağır internet kullanıcıları gibi belirli gruplara daha iyi yardım sayılabilir.

Erişilebilirlikle ilgili yasal hükümler şu anda birçok ülkede uygulanmaktadır. Kamu kurumlarının web sitelerinin karşılaması gereken standartlar belirlenmiştir.  Ancak, yavaş yavaş sadece bu web siteleri için geçerli olmaktan çıkmaktadır. Erişilebilir bir web sayfasına sahip olmak, örneğin reklam içeren siteler veya profesyonel çevrimiçi mağazalar gibi diğer alanlarda da yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle, web sitesi sahipleri sitelerindeki erişilebilirlik sorunlarını çözmeye başlamalıdır.

 

Farklı Engelleri Olan Kişiler Bilgisayarı Nasıl Kullanıyor


Farklı türde engelleri olan insanlar her gün bilgisayar kullanmaktadır. Web sitelerini ziyaret ederken onları etkileyen birçok hastalık ve birçok sorun vardır. Farkına varmaya değer çünkü bu sorunlar bizi doğrudan ilgilendirmediğinde, insanların hangi engellerle yüzleşmek zorunda kaldıklarına dair tam bir resme sahip değiliz.

İşte daha erişilebilir web siteleri oluşturmanız gereken bazı insan örnekleri:


Kör / görme engelli
Sağır
Sağır ve kör
Bilişsel bozukluğu olan kişiler
Otizmli insanlar


Web Sitesi Kullanılabilirliği ve Erişilebilirliği 


Kullanılabilirliğin hem programcılar hem de web sitesi kullanıcıları için birçok avantajı vardır. Ancak, çoğu insan kullanılabilirliğin diğer alanları da etkileyebilecek bazı faydalar sağladığını bilmiyor.


Kullanılabilirlik, herkesin düzgün bir şekilde kullanabilmesi için öğrenmesi ve anlaması kolay web siteleri oluşturma uygulamasıdır. Erişilebilirlik ise programcıların özel ihtiyaçları olan kişilerin web sitelerine erişimini ve bunları kullanmasını sağlama yöntemini ifade eder.


Kullanılabilirlik ve kullanılabilirliğin örtüştüğü yönler vardır. İşte bunlardan bazıları:


Bağlantı metni - Açıklayıcı metne sahip bağlantı, tüm kullanıcıların bağlantının yönlendirdiği yeri belirlemesini kolaylaştırır. İnternet kullanıcıları genellikle içeriğin tamamını okumak yerine sayfalara göz attıklarından, açık bağlantılar bilgi bulma görevlerini basitleştirebilir.


Sayfa yapısı - Ziyaretçiler sayfanın yapısını hızlı bir şekilde anlayabilir ve navigasyon bağlantılarının ve ana içerik alanının nerede olduğunu bilebilir.


Kullanılan dil - Kolay anlaşılır bir dile sahip bir site, bilişsel engelli ve okuma engelli kişilere de fayda sağlar

.


Erişilebilirlik standartlarını karşılayan web siteleri belirli bir kullanılabilirlik derecesi sunar. Özetle, bir site oluştururken hem kullanılabilirliği hem de erişilebilirliği göz önünde bulundurmak en iyisidir.

 

Web Siteniz Erişilebilir mi? 


Bizden sık sık web sitemizin erişilebilirlik yüzdesini belirtmemiz isteniyor. Erişilebilirlik nasıl ölçülür? Hızlı bir genel bakış elde etmek için erişilebilirlik kontrol aracını kullanın

Sitenizin nasıl kullanılabilir olduğunu hızlıca görmek için ücretsiz web erişilebilirlik aracını kullanabilirsiniz. Tüm sorunları toplamayacaklar ve mükemmel değiller, ancak ücretsiz bir araçla bir tür görünüm elde edeceksiniz. Ücretsiz bir otomatik araç yardımıyla, başlamak için harika bir çözüm olan bir rapor alacaksınız. Wave veya AChecker'ı ücretsiz araçlarla öneriyoruz.  

 


Web Sitenizi veya Web Uygulamanızı Geliştirmeye Başlamadan Önce Erişilebilirliği Düşünün


Web sitenizin gereksinimlerle uyumlu olmadığını öğrendiyseniz, genellikle daha fazla bir şey yapamayacağınız anlamına gelir.


Bu nedenle sitenizi oluşturmaya başlamadan önce bir sonraki projede kullanabileceğiniz konuları göz önünde bulundurmalısınız.

Bir satır kod yazmadan önce projenizi taslak haline getirirken birçok yönü tasarlanmalıdır.


Hangi üçüncü taraf bileşenleri ve araçları kullanmayı düşündüğünüzü ve bunların mevcut olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Şu anda küçük bir pazar araştırması yeterlidir.


Ayrıca, film kullanıyorsanız, bir altyazı paylaşım planı hazırlayın. Sesi kullanmak istiyorsanız, bir transkripsiyon planınız olduğundan emin olun.


Farklı engelleri olan kişilerin web uygulamanızı kullanabileceğinden emin olun. Örneğin, yalnızca farenin rengine veya eylemlerine güvenmediğinizden emin olun. Klavye işlevleri ekleyin ve kullanıcı eylemlerini renge ek olarak metin kullanarak belirttiğinizden emin olun.


Erişilebilirliği en baştan düşünürseniz, kendinizi sayısız saat süren baş ağrısından ve tabii ki bütçenizin büyük bir kısmından kurtarırsınız.

 

Erişilebilirlik Bunaltıcı mı?  


Tüm WCAG belgelerini öğrenmeye çalıştınız mı? Çok göz korkutucu olabilir ve yönergeleri takip edebileceğinizden şüphe duymanıza neden olabilir.


Bir süredir engelli olmayan kişilerin engelli kişilerin ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğine daha fazla dikkat ediliyor. Getirilen standartlar, gerekli erişilebilirlik tekniklerine ilişkin çok ayrıntılı noktalar ve açıklamalar içeriyor

.

Genellikle teknik insanları bile bunaltır ve gözlerini korkutur.


Tüm yönergeler geçerli değildir. Sitenize bakmaya ve WCAG gereklilikleriyle karşılaştırmaya çalışırsanız, WCAG'de uygulamanız gerekmeyen noktalar bulacaksınız. Bunun nedeni, şartnamede belirtilen belirli içeriğe sahip olmamanız ve tüm yönergelerin ürününüz, hizmetiniz veya web siteniz için geçerli olmamasıdır.

 

Erişilebilirlik Maliyetini En Aza İndirmek 


Bir web sitesinin erişilebilirliği ile ilgili maliyetler hakkında bilgi sahibi olmak, başarılı olmanın en önemli yollarından biridir. Bu şekilde, projenizi engelleyebilecek beklenmedik finansal sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olursunuz.


Bir erişilebilirlik projesiyle ilişkili tipik masrafları anlamanıza yardımcı olmak için, siteyi kullanılabilir hale getirmek için ihtiyaç duyabileceğiniz çeşitli hizmetleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bunlar, örneğin, erişilebilirlik web geliştirme hizmetleri (geliştirme ekibiniz daha sonra erişilebilirlik sorunlarını ele almak için önerileri kullanabilir) veya kullanılabilirlik eğitimidir (Bu eğitimin temel amacı, sizin ve grubunuzun erişilebilirlik kurallarını anlamasına yardımcı olmaktır).

 

WCAG & ADA WordPress Temaları 

Wordpress temaları

Duyarlı bir WCAG & ADA WordPress teması kullanarak erişilebilir web sitenizi oluşturun. Çok amaçlı kullanım için ticari WordPress temalarını keşfedin.


WordPress, erişilebilirlik geliştirme için çok uygun olan lider bir içerik yönetim sistemi ve blog platformudur.


Yasalar gereği WCAG 2.0 standartlarını karşılayarak görsel, motor veya bilişsel engelleri olan kişiler için bir web sitesi ayarlamak ve erişilebilir bir site oluşturmak zorundaysanız, WCAG uyumluluğu ile sunulan ve erişilebilirlik tasarımının ana ilkelerini karşılayan bu WordPress Temalarını kontrol etmelisiniz:


Company + WCAG uyumluluğu -  Company, bir şirket web sitesine adanmış basit, yaratıcı, çok amaçlı ve profesyonel bir iş WordPress temasıdır. Görüntü karuseli, iletişim formu, sosyal simgeler gibi bölümler için bir dizi kullanışlı özellik ve kullanıcı dostu widget getiriyor. Küçük işletmeler için mükemmel bir çözüm!  


Lawyer + WCAG uyumluluğu -  bir avukatın veya hukuk danışmanının profesyonel bir web sitesini hazırlamak için tasarlanmış temiz bir WordPress teması. Bu güçlü ve esnek tema, düzeni ve renkleri ayarlamaya izin veren bazı kullanışlı ayarlar içerir. Ayrıca sosyal simgeleri görüntülemek, referansları paylaşmak, ekip üyelerini tanıtmak veya resim karuseli ve iletişim formu için birkaç hazır widget ile birlikte gelir.


Basit + WCAG uyumluluğu -  İşletmenizi modern ve benzersiz bir tarzda göstermek için tasarlanmış temiz ve zarif bir WordPress temasıdır.

Düzen ve tema renklerini, sosyal simgeler için hazır widget'ları, resim karuselini, ekip üyelerini veya iletişim formunu ayarlamanıza olanak tanıyan kullanışlı ayarlar sağlar.

Çeşitli firmalar, ajanslar, şirketler ve hatta serbest çalışanlar için cazip bir seçimdir.


Kamu Kurumları + WCAG uyumluluğu - Kamu kurumları veya toplum ofisi (bölge ofisleri, belediye ofisleri, polis veya itfaiye)

için temiz ve profesyonel görünümlü, modern WordPress teması


Fiyata dahil bir Revolution Slider ve birkaç kullanışlı WordPress eklentisi getiriyor: PE Easy Slider, PE Recent Posts, PE Panels.

 

Okul + WCAG uyumluluğu - okul veya eğitim web siteleri için özel olarak tasarlanmış, güzel tasarımlı bir eğitim WordPress teması.

Kolejler, okullar, üniversiteler, anaokulları, çevrimiçi kurslar ve benzeri web sayfaları için tasarlanmıştır.

Renkler, yazı tipleri, düzen, yazı ve sayfalar için ayarlar ve daha fazlası gibi yapılandırmak için bir dizi kullanıcı dostu tema seçeneği sunar. Okul programını görüntülemek ve okul öğretmenlerini tanıtmak için harika bir çözüm olabilir.

 

Hizmetler + WCAG uyumluluğu -  Her işletme için mükemmel bir seçimdir çünkü hizmet sunumu ve şirket tanıtımı için güçlü bir çözüm olarak tasarlanmıştır. Bir doktor, tıbbi klinik, inşaat ve mimarlık veya hatta bir araba tamircisi web sitesi için doğru seçim olabilir.

Bu pürüzsüz, temiz çok amaçlı WordPress teması, hazır widget'lar ve kısa kodlarla birlikte gelir.


Sitenizi Erişilebilir Hale Getirmek İçin Asla Geç Değil


Web sitesi erişilebilirlik uzmanları, erişilebilirliğin web geliştirmenin erken aşamalarında uygulanmasını önermektedir.

.


Özellikle kapsamlı bir web sitesi işletiyorsanız, hızlı bir sayfa sağlamak çok fazla zaman ve kaynak gerektirebilir. Bununla birlikte, gerekli görevleri tamamladıktan sonra, kullanılabilirliğini korumak nispeten daha kolay olacaktır. Unutmayın, mevcut olması gereken yeni içerikler ekledikten sonra, sitenizi paylaştıktan sonra da aynı kaldıklarından emin olun.


Uzman istihdamının dikkate değer olduğunu unutmayın. Projenizin erişilebilirlik açısından bir uzman tarafından incelenmesini sağlayın veya sitenizi okumalarına ve erişilebilirlik sorunlarını ele almak için sistematik bir dizi adım geliştirmelerine izin verin.


Bazı harika fikirler ve hızlı çözümler, web sitenizi engelli kişiler için erişilebilir hale getirmek için yeterlidir.

 

Logonuzu tasarlamaya başlayın

 

Diğer makalelerimize göz atın

x