Bir logo tasarlarken, logo aracımızı kullansanız da kullanmasanız da “vektör” terimiyle karşılaÅŸmanız kaçınılmazdır. En basit dille vektör grafikleri, diÄŸer noktalar, eÄŸriler ve açılar da dahil olmak üzere bir baÅŸlangıç ve son ile tanımlanan yollar olarak tanımlanabilir. Bir yol bir çizgi, üçgen, kavisli bir ÅŸekil veya kare olabilir. Vektör grafikleri istediÄŸiniz kadar basit veya karmaşık olabilir.
...ve bir adım daha ileri gidersek, vektörler formülsel eğrilerden oluşur. Vektör grafikleri ve nesneleri, üç boyuttaki noktaların bir sayı üçlüsü olduğu Kartezyen koordinatlar adı verilen bir koordinat sistemine dayanır.
Ek bir üçüncü koordinat (z), 3 boyutlu bir model oluşturan nokta olacaktır. Bu konu logo tasarımı açısından biraz konu dışı olsa da, vektör noktalarının temel fikrini kavramak için anlaşılması önemlidir. Her bir yol, çizgi, eğri veya şekil, tasarımınızı paylaşmak veya yazdırmak isteyeceğiniz herhangi bir boyutta en yüksek kalitededir, çünkü kesin bir denkleme geri yönlendirilir.
Vektör dosyaları, kartvizit mıknatısları, reklam panoları, kartvizitler, kitapçıklar, kataloglar, takvimler ve diğer fiziksel promosyon ürünleri üzerindeki logoları içeren uygulamalarla baskı endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Web tasarım dünyasında logolar dijital reklam alanlarından sosyal medya platformlarına kadar her yerde görülebilir.
Birkaç yıl önce vektör dosyaları dünyasını tanıtmıştık. Şimdi, özellikle harika yeni logonuz söz konusu olduğunda bir vektör dosyası ile çalışmanın önemini ana hatlarıyla açıklamak ve konuyu daha da derinleştirmek için geri döndük. Yol boyunca birkaç öneri de paylaşacağız.
Vektör grafik dosya türleri
Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri (SVG), iki boyutlu vektör grafikleri için tasarlanmıştır ve genellikle web sayfası uygulamalarında kullanılır. SVG’ler, GeniÅŸletilebilir Biçimlendirme Dili anlamına gelen XML tabanlıdır. Bu, belgeleri hem insan tarafından okunabilir hem de makine tarafından okunabilir bir formatta kodlamak için bir dizi kural tanımlayan bir iÅŸaretleme dilidir. SVG’ler görüntü, metin ve animasyon içerir. Dosyalar hem görüntü hem de metin editörlerinde açılır. Grafik öğeler mükemmel ÅŸekilde ölçeklenebilir ve düzenleme sırasında bile yüksek kalitelerini korur, bu da onu web tabanlı illüstrasyonlar oluÅŸturmak ve dosyaları düzenlemek için ideal kılar.
Adobe Illustrator (AI) dosyaları özellikle Adobe Illustrator için geliştirilmiştir. AI bazı sınırlamalara sahiptir, ancak yine de tüm büyük görüntü düzenleyicilerle uyumludur. Bu dosyalar, görüntü ölçeklendirildiğinde bile kabul edilebilir görüntü kalitesi sağlar. AI dosyaları, Adobe Acrobat'ın düzenleme için en iyi araç olduğu .pdf dosyalarına kolayca dönüştürülebilir. Bir Illustrator dosyasında yaptığınız çalışma tahribatsızdır, yani PDF dosya formatına dönüştürme son adım olmalıdır.
Taşınabilir Belge Dosyası (PDF) dosyaları, bu bağlamın dışında yaygın olarak kullanıldıkları için birçok kişi için şaşırtıcı bir vektör dosya türüdür. PDF'ler Adobe tarafından geliştirilen popüler bir formattır ve basılı materyalleri (vektör logoları), sunumları ve belgeleri görüntüler. PostScript araçları dosyanıza bağlantılar, animasyonlar ve sesler eklemenize olanak tanır. PDF'ler hem grafik hem de metin içeren dosyaları kaydetmek için kullanışlıdır. PDF'lerdeki grafik öğeler az yer kaplar, farklı cihazlarda ve sistemlerde doğru şekilde görüntülenir ve bu dosya türünü oldukça kullanışlı kılan çok çeşitli yazdırma seçeneklerine olanak tanır. Birçok yazıcı baskı için standart olarak .pdf kullanır.
Encapsulated Postscript (EPS) Adobe tarafından geliştirilmiştir ve Illustrator, Photoshop, CorelDraw ve GIMP gibi tüm popüler editörlerle uyumludur. EPS dosyaları, vektör logolarını ve diğer görüntüleri kalite kaybı olmadan düzenlemek ve işlemek için çok çeşitli araçları destekler. Profesyonel baskı endüstrisinde yaygın olarak kullanılırlar.
Vektör grafik dosyası ile çalışma
Bir vektör dosyasını açmadan önce, proje ihtiyaçlarınıza göre hem doğru yazılımı hem de yazı tiplerini indirmiş olmanız önemlidir.
Fontları tercih ettiÄŸiniz font web sitelerinden indirebilir veya bilgisayarınızdaki mevcut bir “Font” klasöründen bir font dosyasını taşıyabilirsiniz. ZIP dosyası formatındaysa font dosyasını açmak için saÄŸ tıklayın, ardından açılır menüden “Yükle” seçeneÄŸini seçmek için font dosyasına tekrar saÄŸ tıklayın (veya üzerine atlayın). Yüklemeyi onaylayan yeni bir pencere açılacak ve yeni yazı tipiniz yazılımınızın yazı tipi açılır menüsünde görünecektir.
Vektör dosyaları ile çalışmak için doğru yazılıma sahip olmak önemlidir. Aşağıdaki programlar kullanıcıların tasarlamak, düzenlemek, dışa aktarmak ve paylaşmak için belirli komutları kullanmasına olanak tanır.
- Adobe llustrator en yaygın kullanılan vektör editörüdür ve diğer birçok araç onun kullanıcı arayüzünü taklit etmiştir.
- CorelDRAW, diğer formatların yanı sıra EPS, AI, PDF, SVG okuyan ve yazan bir vektör editörüdür. Adobe Illustrator'dan sonra piyasada en yaygın kullanılan ikinci vektör editörüdür.
- Affinity Designer, kullanıcı arayüzü (UI) ve kullanıcı deneyimi (UX) tasarımı için özel olarak üretilmiş profesyonel bir grafik tasarım yazılımıdır...ve Illustrator'a daha ucuz bir alternatiftir.
Ücretsiz ve önerilen vektör grafik yazılımları
Aşağıdaki programlar ücretsiz, açık kaynak kodludur ve özellikle yeni başlayanlar için kullanım kolaylığı nedeniyle tavsiye edilir.
- Vectr, kolay ve sezgisel bir şekilde vektör grafikleri oluşturmak için kullanılan basit ama güçlü bir platformlar arası grafik yazılımıdır.
- Inkscape Linux, Windows ve macOS ile uyumlu profesyonel bir vektör grafik editörüdür. Yazılım, birçok özelliğe sahip kullanıcı dostu bir arayüz ve ardından uygulama için kolay talimatlar vaat ediyor.
- Gravit Designer vektör çizimi için tam özellikler sunan bir grafik tasarım uygulamasıdır. Arayüz göz korkutucu görünse de, kullanıcı kılavuzu oldukça samimi ve uyumludur.
- Skencil, özellikle Python diline aşina olan kullanıcılar için yararlı olan etkileşimli bir vektör çizim uygulamasıdır.
Neden bir vektör dosyası kullanılmalı?
Vektör dosyaları yeniden boyutlandırma konusunda esnektir. Kullanıcılar, dosyanın kalitesini kaybetmeden istediğiniz kadar yukarı veya aşağı ölçeklendirebilir.
Vektör dosyaları dışa aktarma konusunda esnektir. Bu dosyalar, PNG, JPEG, GIF ve TIFF dosyaları gibi herhangi bir raster formatı da dahil olmak üzere tasarımınız için ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü grafiğe aktarılabilir.
Vektör dosyaları çok az disk alanı kaplar, çünkü sabit bir içsel çözünürlük yoktur. Görüntülendikleri cihazın çözünürlüğünü dikkate alırlar (örn. monitörler, yazıcılar, vb.).
Sonuç olarak, vektör dosyaları görüntü çözünürlüğüne bağlı olmadıkları için daha yüksek bir görüntü kalitesine sahiptir. Vektör dosyaları, bir raster grafiğin sağlayacağı bir yaklaşım yerine gerçek noktalar sağlar. Bu da bizi bir sonraki önemli konumuza getiriyor: raster dosyalar.
Raster grafik dosyalarına giriş
Raster dosyaların arkasındaki fikri anlarken, bunu noktacılıkla iliÅŸkilendirmek iÅŸleri biraz kolaylaÅŸtırır. Noktacılık, daha büyük, daha karmaşık bir görüntü oluÅŸturmak için küçük, farklı renk noktalarının desenler halinde uygulandığı bir resim tekniÄŸidir. ÖrneÄŸin Georges Seurat’nın 1884 tarihli en ünlü tablosu “La Grande Jatte Adasında Bir Pazar Öğleden Sonrası”nı ele alalım. Seurat, gözün belirli renkleri algılaması için doÄŸru miktarda nokta kullanır ve belirli karakterleri sanki kendi adalarıymış gibi izole eder. Resim en iyi uzaktan anlaşılabilir. Bu sanat eserini raster görüntülerle iliÅŸkilendirecek olursak, temel fikir aynıdır. Raster dosyaları kırılmalar, yansımalar - belirsiz noktalar - yoluyla bir renk illüzyonu yaratır. Ä°ki boyutlu bir yüzeyde ya da bir bilgisayar ekranında biçim, ışık ve nesneler yanılsaması yaratırlar
.Raster dosyalar ilk olarak televizyon teknolojisi için kullanılmış olup, terim katot ışınlı tüp (CRT) veya sıvı kristal ekran (LCD) monitörün görüntü oluşturma kapasitesine sahip bölgesine atıfta bulunmaktadır. TMI? Raster dosyaların temel özü, karmaşıklıklarının piksel olarak da bilinen renkli blokların karmaşıklığına veya sayısına göre şekillenmesidir. Bu dosyalar, çözünürlüklerinden ödün vermeden önemli ölçüde yeniden boyutlandırılamayan sabit sayıda piksel kullanılarak oluşturulur.
Raster dosya uygulaması
Raster dosyalar, renk gradyanlarının ve gölgelendirmenin inceliklerini göstermeyi tercih ettiğinizde kullanmak için en ideal olarak kabul edilir. Örneğin, fotoğrafları düzenlerken veya fotogerçekçi illüstrasyonlar çizerken - ancak logo tasarımınız üzerinde çalışmak veya bir ortak çalışanla paylaşmak için değil.
Raster dosyalar bir görüntü oluşturmak için binlerce piksel kullanır. Dikkat edilmesi gereken birkaç önemli terim, dijital teknoloji için kullanılan PPI (inç kare başına piksel) ve dijital teknolojiden ziyade baskı için kullanılan DPI'dır (inç başına nokta).
Bir raster görüntü oluşturulduktan sonra yeniden boyutlandırılamaz. Bu, logonuzun uygulanmasını ciddi şekilde sınırlayabilir ve dikkate alınması önemlidir.
Sonunda, hangi dosya türüyle çalışacağınıza ilişkin vereceğiniz karar, onu nasıl kullanmayı düşündüğünüze bağlıdır. Adobe en iyisini söylemiş:
“Vektörler formüllere dayandığından, bir vektör görüntüsü yüksek çözünürlükte neredeyse sınırsız boyuta ölçeklenebilir.”
Logogenie’nin yüksek çözünürlüklü logo paketi
Logogenie’nin ücretsiz ve premium yazılımında, kullanıcılar logo tasarımları oluÅŸturmanıza yardımcı olacak çok çeÅŸitli etkili araçlara eriÅŸebilirler. Bu özelliklerin nasıl kullanılacağını burada özetledik.
Tasarımınızı tamamladıktan sonra, logo tasarımınızın vektör dosyalarını tek bir pakette indirebilirsiniz. Bu pakette JPG, PNG, PDF ve SVG dosyaları dahil olmak üzere hem baskı hem de web için biçimlendirilmiş çok sayıda yüksek çözünürlüklü dosya yer alıyor. Bu sayede ister başka bir tasarımcı veya ortak çalışanla tasarım üzerinde çalışmaya devam edin, ister hedef kitlenizle paylaşın ya da promosyon malzemesi için bir matbaaya gönderin, tasarımınızla ilerlemek son derece kolay. Dosya kullanıma hazır olacaktır!